... despre moarte.


Nu am, moarte, cu tine nimic,

Eu nici măcar nu te urăsc
Cum te blestemă unii, vreau să zic.” Grigore Vieru




Moartea este unul din cele mai complicate momente din viață. De obicei, atunci când moare un om începem să regretăm, să spunem cât de greu va fi fără el, cât de minunat a fost și că viața fără el va fi altfel.
Cu siguranță, viața noastră va fi așa.

Dar moartea nu este cel mai rău lucru ce se poate întâmpla unui om și vă zic de ce cred asta. Mă împart cu două istorii din viața mea. Două istorii tragice. Nu aș fi vrut să le povestesc cu toate detaliile vreodată, dar... 


Mă împart cu voi.


*


Prima este despre fratele meu. 


V-am povestit despre El
Din cauza unei greșeli grave a medicilor (prin 80), acesta a rămas paralizat la naștere (paralizie totală). După ce au comis greșeala, puteau să-l salveze de la paralizie dacă-l puneau în terapie intensivă. Dar au crezut că va muri în următoarele câteva ore și nu au făcut nimic. 

El nu a murit. A rămas o legumă, paralizat. Părinții au mers pe la medici, prin diferite spitale. Dar era prea târziu pentru a-l salva. Nu putea mânca, vorbi, merge și... în fiecare noapte avea convulsii. Așa părinții mei, ajutați de bunici, au trăit 26 de ani. Nu o zi și nici 365 de zile, ci 9.490 de zile... aproape 9.490.


Cum să vă explic ca să înțelegeți ... 


Primul copil, prima naștere și să trăiești cu gândul că ar fi putut să fie sănătos. Și tu nu ai nicio vină. Să vezi durerea copilului zilnic, să TRĂIEȘTI cu ea.  


E greu, credeți-mă. Să-l privești în ochi, să-i vezi durerea și să înțelegi că el nu poate să-ți zică măcar un cuvânt.... chiar dacă înțelege tot. Să vezi cum se căsătoresc bărbații de vârsta lui, băieți cu care ar fi putut să fie colegi de clasă, prieteni...


Cel mai greu îi era mamei, care a ajuns peste ani să îngrijească un bărbat de 25 de ani ca pe un bebeluș de câteva luni. Cum credeți? E simplu? 


Așa am trăit 26 de ani. Când inima lui nu mai putut rezista convulsiilor - a murit.


Badea a fost o lecție pentru familia noastră, o lecție de iubire, o lecție de apreciere a ceea ce ai la timp. 


Te iubesc, badea. 

*

Cea de-a doua este despre verișorul meu de 13 ani - Mihai. 

Totul s-a întâmplat prin 2000. Era miez de iarnă. Mihai împreună cu prietenii lui s-a pornit să joace hochei pe Răut. Și-a luat vânt din vârful dealului ca să alunece mai bine pe gheață și în momentul când a pășit pe ea a alunecat și a fost aruncat în cap pe gheață.

Fratele mai mare se afla la câțiva metri de el și totul se întâmplase sub privirile lui. A fost cărat pe sanie de fratele mai mare. Era în stare de comă. A fost dus la spitalul raional, unde medicul trebuia să-l opereze. Unicul medic chirurg care era pe tură - era beat și în jur aparate uzate/vechi. Dar nu aveau timp ca să-l ducă la Chișinău. Nu erau nici asistente în acea noapte. A fost schimbat de haine și pregătit pentru operație de tătăl lui și unchiul lui(tatăl meu). A fost operat la cap, dar...

A rămas în comă. Medicii le-au spus părinților lui că șansele că își va reveni sunt minime (0,000001%). Și chiar dacă își va reveni va fi o legumă (paralizat pe viață).

Noi toți eram în șoc. Era un băiat extraordinar. Cuminte, deștept și frumos. Și da, era anume așa. Toți ne rugam să supraviețuiască. 


O priveam pe mama cu lacrimi în ochi și vedeam cum se ruga de două ori: Să supraviețuiască și să fie sănătos. Ea știa ce înseamnă să ai un copil legumă.


Peste zece zile a murit. În acea zi a nins cu fulgi mășcați. Nu am să uit niciodată acel sentiment când am aflat că a murit. Chiar dacă eram un copil... Când l-am văzut mort lângă mine am căzut săgetată în brațele tatălui meu, care l-a cărat în brațe prin spitale și care a plâns tare mult de față cu mine.


*


Sunt două istorii despre durere, pierderi și oameni care au învățat că MOARTEA nu este cel mai grav lucru ce ți se poate întâmpla.


E o durere imensă, un gol al naibii de dureros... 

Moartea este un final (sau poate un început). Moartea ori o accepți și înveți ceva de la Ea sau deplângi la mormântul omului care a murit. Tu alegi. Nimeni nu are dreptul să te judece și să-ți zică ce să faci. Durerea e enormă, dar alegerea îți aparține. Tu alegi ce să faci cu această durere.


Și uneori moartea vine ca o binecuvântare.

*


Ce m-a învățat Moartea? 


M-a învățat că regretele sunt inutile, că timpul trebuie prețuit, că oamenii trebuie iubiți la timp și nu după ce mor, că lucrurile frumoase trebuie apreciate și că oamenii pot dispărea în orice clipă, dar amintirile despre ei vor rămâne. Aveți grijă ce lăsați în urma voastră.


Moartea m-a învățat că Ea poate veni ca un blestem și o binecuvântare concomitent. 

Da, moartea îi ia pe cei mai buni prea devreme... Și cât de nedrept nu ar fi, gândiți-vă bine... gândiți-vă bine la lucrurile pe care le faceți și cele pe care nu le faceți. Nu am dreptul să zic ce trebuie să faceți sau cum să faceți, pentru că Eu ca și Voi procedez așa cum simt.

Aprecierea după moarte e frumoasă, dar ... regretele, pentru mine, devin inutile.


*

Moartea e o lecție extrem de dureroasă, dar există lucruri mai dureroase. Cele două istorii din viața mea sunt doar un exemplu. Chiar dacă ambele se termină cu moartea a doi oameni dragi din viața mea.

*

Aveți grijă de voi și oamenii dragi!







Comentarii

  1. Și uneori moartea vine ca o binecuvântare. ??? Binecuvantare? pentru cine? pentru cel decedat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mesajul e mai subtil decât îl percepeți la prima vedere... l-ați perceput prea superficial ;)

      Ștergere
  2. Daca iti traiesti o viata de chin...si acolo sus te asteapta Dumnezeu cu bratele deschise atunci moartea ii o binecuvantare" ...asa cum scrie si in biblie "a trai pentru mine inseamna Hristos si a muri e un cistig "

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumesc domnule pentru vrăjile tale reale. Numele meu este Zara Matteo. Acest lucru este cu adevărat incredibil și nu am experimentat niciodată așa ceva în viața mea. Înainte de a vă cunoaște, domnule, am încercat toate mijloacele probabile pe care le-am putut pentru a-mi aduce soțul înapoi, dar am ajuns să-mi dau seama că nimic nu funcționează pentru mine și că soțul meu a dezvoltat multă ură pentru mine. Am crezut că nu există nicio speranță de a mă reîntâlni cu fostul meu soț. Dar când am citit recenzii bune despre modul în care DR WHITE îi ajută pe ceilalți, am decis să-i trimit un mesaj prin WhatsApp: +17168691327. să încerc și am făcut tot ce mi-a instruit și am avut încredere în el și i-am urmat instrucțiunile, întrucât el m-a garantat în 48 de ore și tocmai atunci fostul meu m-a sunat. Domnule, acum suntem mai fericiți ca niciodată. Totul arată perfect și atât de natural! Vă mulțumesc foarte mult domnule pentru vrăjile dvs. autentice și incontestabile. aici din nou e-mailul său:

    wightmagicmaster@gmail.com

    .com Îl poți și Whatsapp:
    +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  4. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere
  5. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Eu sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam stă o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Dacă vrei să-ți răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere
  6. După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp:+2349046229159

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu